Impossible is nothing!!!!!!!!!

Printre fum de mici, manele si ţuică…  :))) glumesc 😛 N-am mai scris de mult dar nici nu am renuntat, e doar o perioada mai agitata…

Mănăstirea Corbii de Piatră este o mănăstire din România situată în satul Jgheaburi comuna Corbi (judeţul Argeş). Mănăstirea este un ansamblu (parţial) rupestru din secolul XIV, reînfiinţat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).

Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie). Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mînîstirii, sala de mese a mănăstirii, un spaţiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiţia afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăţi publice. Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei (judeţul Argeş). Această localitate este atestată ca fiind locul de baştină al Corvineştilor. În prezent încă se mai pot observa în zonă ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan Corvin. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m şi lung de 14,5 m.

Această prezentare necesită JavaScript.

Prima atestare documentară este la 23 iunie 1512, dar există informaţii certe conform cărora biserica ar fi existat şi înainte de această dată. La 23 iunie 1512, monahia Magdalina – în mirenie Muşa, fiică şi soţie de boier, proprietară ereditară a moşiei de la Corbi, (re)înfiinţează Mânăstirea de la Corbii de Piatră. Sfântul lăcaş a primit hramul ”Adormirea Maicii Domnului” şi a fost închinată domnitorului Neagoe Basarab. Astfel, locaşul capătă încă de la (re)înfiinţare statutul de mănăstire domnească.

În 1882, în timpul slujbei de Înviere, peretele vestic al naosului s-a surpat, nerănind pe nimeni. În vara aceluiaşi an, credincioşii au adus nişte meşteri italieni cioplitori în piatră de la Albeştii de Muşcel pentru a reconstrui peretele surpat. Biserica este deosebit de valoroasă, nu numai prin felul în care a fost implantată în stâncă, ci şi prin pictura care o împodobeşte, despre care specialiştii afirmă că este în cea mai pură tradiţie bizantină, datând din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Sfântul lăcaş era cunoscut în vechime sub numele de ”Schitul din Jghiab”.

Initial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristică prin care biserica rupestră este unică la noi în ţară.

Daca aveti drum vreodata , sa nu ezitati sa va opriti la aceasta manastire. Merita vazuta!

Mai multe detalii pe :  www.corbiidepiatra.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: