Impossible is nothing!!!!!!!!!

Sincer nu m-am gandit niciodata ca un astfel de accesoriu pentru domni poate beneficia de o intreaga expozitie. Am ramas surprinsa dar dupa ce am citit cateva lucruri despre , am devenit curioasa…
Pe 9 decembrie, la ora 18.30, va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) vernisajul expoziţiei “Noduri italiene” care prezintă istoria unui accesoriu vestimentar ce a devenit celebru încă din secolul al XVII-lea: cravata. Realizată de către Asociaţia Colosseum din Roma, expoziţia va fi organizată de către Ambasada Italiei la Bucureşti în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României şi va rămâne deschisă vizitatorilor până pe 10 ianuarie 2010.

Louis XIV al Frantei cel care a botezat cravata
Puţină lume mai ştie azi cum şi-a început cravata cariera internaţională. În 1660, pentru a-şi sărbători victoria împotriva Imperiului Otoman, un regiment de militari croaţi a vizitat Parisul, prezentându-se să-i aducă omagii şi lui Ludovic al XIV-lea. Ei purtau la gât nişte eşarfe viu colorate, iar Regele Soare, care avea un ochi foarte atent la podoabe şi la vestimentaţie, a fost atât de fermecat de acest accesoriu inedit încât l-a adoptat imediat. El este cel care a denumit-o “cravată”, nume ce derivă de la “a la croate”, adică în stilul croaţilor.

Fie că a fost vorba de eşarfe din mătase, de funde din muselină sau de jabouri din dantelă, bărbaţii nu au mai renunţat nici în secolele următoare la rafinatul “gât-legău”.

De-a lungul timpului s-au făcut serioase cercetări legate de cravată. În secolul al XIX-lea au apărut publicaţii întregi referitoare la acest accesoriu, cea mai cunoscută fiind revista “Neckclothitania“, care studia diferitele moduri de a lega o cravată. Nici astăzi nu s-a pierdut interesul pentru studiul cravatei, deşi a devenit un accesoriu banal şi aproape pe deplin standardizat. Pe la sfârşitul anilor ’90, doi cercetători de la Cambridge’s Cavendish Laboratory, Thomas Fink şi Yong Mao, au folosit o serie de formule matematice pentru a demonstra că o cravată poate fi legată în fix 85 de moduri.

Expoziţia ce se va deschide la MNAR prezintă 150 de cravate, zece costume de bărbaţi din diferite epoci dotate obligatoriu cu o eşarfă, o fundă sau cu un papion şi o bogată documentaţie explicativă a parcursului istoric al cravatei, de la eşarfa înnodată din secolul al XVII-lea până la stilul business de astăzi.

DETALII!!!!!

See u there!!!

Reclame

Comments on: "Ceva inedit!!! Expozitie de cravate „Noduri italiene”" (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: